A Konyhanyelv című új sorozatom harmadik epizódjára egy igazán nehéz témát vetettem fel: szépség, rútság, társadalmi elvárások, szépségideálok, bántások és dicséretek. Három olyan vendéget hívtam a gondolatok megvitatására - Nyáry Lucát, Rubint Rékát és Réz Andrást - , akik mind érdekes és különböző, de néha talán nem is annyira különböző véleményekkel rendelkeznek. 

image_50401281.JPG

A sorozatommal azt is szeretném bizonyítani, hogy ha leülünk beszélgetni, kiderülhet, hogy nem is vagyunk annyira különbözőek, mint elsőre gondolnánk. Lehetnek nagyon hasonló tapasztalataink, amiből mind mást szűrünk le. És ha már szépség és csúnyaság, ezt igyekeztem az ételben is visszahozni: olyan, sokak által kevéssé csábítónak tartott, szerintem mégis nagyon finom ételekkel készültem, mint az osztriga és a polip, ebben köszi a Hello Buda Fishmonger segítségét, de desszertnek már egy sokkal csinosabb lezárás érkezett, egyenesen a Matcha Tsukitól. Csekkoljátok itt az epizódot, és készítsétek el az ételeket, ha kedvet kaptatok hozzájuk! 

Köszönjük a támogatást az Electroluxnak és a Mini Wallis Motor Pestnek, akik nélkül nem jöhetett volna létre a sorozat. SZERDÁN ESTE 20 ÓRAKOR ÚJ EPIZÓD AZ INDEX.HU FŐOLDALON! :) 

img-0913.jpg

Korianderes-gyömbéres birsalma chutney

Hozzávalók:

  • Méz 3 ek
  • Birsalma 0.4 kg
  • Pezsgő 0.15 l
  • Gyömbér 50 g
  • Bors
  • Sárga curry por 5 g
  • Citrom 1 db
  • Lime 1 db
  • Koriander 0.05 kg

A gyömbért és a birsalmát megpucoljuk, majd a finomra vágott gyömbért a mézhez adjuk és elkezdjük főzni. A darabokra vágott birsalmát felengedjük a pezsgővel, hozzáadjuk a citrusok levét és az egészet puhára főzzük. Miután puhára főtt, egy picit hagyjuk hűlni és finomra vágott koriandert adunk hozzá.

Céklás belugalencse saláta

Hozzávalók a lencse főzéséhez:

  • Beluga lencse 0.2 kg
  • Kakukkfű 2 ág
  • Fokhagyma 2 gerezd
  • Babér 2 db
  • Só 3 csipet

További alapanyagok a lencsesalátához:

  • Cékla 1 kg
  • Kápia paprika 2 db
  • Petrezselyem 0.05 kg
  • Szezámmag 0.05 kg
  • Olívaolaj 2 ek
  • Almalé 1 dl
  • Rizsecet 1 ek

A megmosott céklákat sóágyra helyezzük és 180 fokon nagyjából 1 óráig sütjük, vagy amíg meg nem puhul – ezt egy villával tudjátok ellenőrizni. Ha készen van, megpucoljuk és kockákra vágjuk. A szép kockákat a lencséhez keverjük, a csúnyácskább céklakockákból pedig pürét készítünk. A cékla püréhez ezeket a leeső cékla darabokat egy turmixgépbe tesszük, felöntjük az almalével és a rizsecettel, megsózzuk és addig turmixoljuk, amíg teljesen fényes és homogén lesz.

A belugalencsét minden alapanyaggal együtt felrakjuk főni vízben. Kb. 20-25 perc alatt készre is fő, de figyeljetek rá, hogy inkább harapható legyen, mint szétomlós. Míg a lencse fő, kicsit lepirítjuk a szezámmagot egy serpenyőben. Ha kész, szűrjük le a lencsét, majd adjuk hozzá a szezámmagot, a finomra vágott petrezselymet és a kis kockákra vágott paprikát.

Rotírozott mediterrán polipcsáp

Hozzávalók:

  • Előgőzölt polip 0.8kg
  • Fokhagyma 2 gerezd
  • Olívaolaj 2ek
  • Füstölt paprika 1kk
  • Kakukkfű 1 ág

A polipokat forró serpenyőben átpirítjuk egy pici fokhagymával és kakukkfűvel. Ezután hagyjuk picit visszahűlni a serpenyőt. Beleszórjuk a füstölt paprikát az olajba, elkeverjük és tálalás előtt, még mindig alacsony hőmérsékleten tartva, a polipokra kanalazzuk a füstölt paprikás olajat.

img_7379.jpg