A Konyhanyelvnek legalább annyira fontos része a főzés, mint a szuper beszélgetések. A második epizód vendégei - a fantasztikus hármasunk, Gryllus Dorka, Palya Bea és Pál Marci - ezúttal feladták a leckét a teljesen különböző hangulatú alapanyagokkal: lazac, kesudió és sütőtök érkezett. Egyrészt nem sikerült kitalálnom, melyiket ki küldte meglepetés alapanyagként - erre még gyúrok a következő epizódokban -, másrészt viszont szerintem egy zseniális vacsorát rittyentettem egy gyors bevásárlás után. 

blog_nyito.JPG

Kinek mit jelent a család? A gyereknevelés? Kinek milyen feladatai és jogai vannak? Elképesztő izgalmas és nehéz kérdések ezek, kellett is hozzá a muníció, igyekeztem szuper fogásokkal támogatni a beszélgető partnereimet. Nézzétek meg az Index-szel közös produkcióban, az Electrolux támogatásával készült Konyhanyelv sorozat második részét!

Sütőtök saláta

  • Sütőtök 1 kg
  • Méz 1 ek
  • Feherbor ecet 3 ek
  • Só 2 csipet
  • Kesudió 0.05 kg
  • Tökmag 0.05 kg
  • Fenyőmag 0.05 kg
  • Áfonya 0.1 kg
  • Málna 0.1 kg
  • Ribizli 0.1 kg
  • Olívaolaj 0.05 l
  • Kapor 0.01 kg
  • Bazsalikom 6 db levél
  • Kakukkfű 0.01kg
  • Madársaláta 0.05kg

A sütőtököt egy pucolóval szalagokra vágjuk, a savanyító lébe tesszük egy két órára, majd hozzákeverjük a gyümölcsöket, magokat, fűszereket és salátát. És kész is!

Vadrizs

  • Vadrizs 0.2 kg
  • Lazac filé 0.2 kg
  • Fokhagyma 3 gerezd
  • Babérlevél 3 db
  • Só 1 kk

A vadrizst a fokahgymával, babérlevellel és a sóval feltesszük főni. Kb. 30-35 perc alatt fog megpuhulni, ezután leszűrjük. A lazacot ezalatt egy közepesen forró serpenyőben elősütjük, ezt fogjuk a rizshez hozzátépkedni.

Garnéla

  • Garnéla húsa
  • Bors
  • Olívaolaj

A garnélát forró serpenyőben hirtelen megsütjük mindkét oldalán. Ezt majd a hagyma és saláta tetejére fogjuk tálalni, így csak akkor sütjük, amikor már a sajttal pirítjuk a hagymát.

Sült hagyma

  • Vöröshagyma 4 db nagy fej
  • Olívaolaj 2 ek
  • Bors
  • Vegán sajt 0.1 kg

A vöröshagymát pucolás után alufóliába csomagoljuk a sóval, borssal és olívával. 200 fokos sütőben hőlégkeverésen, kb. 50 percig sütjük. Sütés után a belső lemezeket kiszedjük, hogy később meg tudjuk tölteni a hagymát. A kiszedett darabokat pedig elrakjuk, ezt vissza fogjuk tölteni a hagymába, tehát még fontos szerepe lesz.

Rák alaplé

  • Garnéla 6 db
  • Édeskömény 0.05 kg
  • Újhagyma 0.1 kg
  • Angolzeller 0.1 kg
  • Fehérbor 0.1 l
  • Csirke alaplé 0.1 kg
  • Só 1 csipet

A rákok páncélját száraz serpenyőben lepirítjuk. Felöntjük a borral és alaplével, majd a feldarabolt zöldségekkel kb. 15 percig főzzük közepes hőmérsékleten. Amikor minden elkészült, a hagyma közepét összeturmixoljuk egy kis rák alaplével. A rákokat összevágjuk, a lazacot széttépkedjük, majd mindezt összekeverjük a vadrizzsel és a hagymába töltjük. A sajtot lereszeljük és minden hagymára rakunk egy csipetet. 200 fokon, grill fokozaton 6 percig sütjük. A tökös salátával tálaljuk.

És itt még nem állunk meg! 

Blini fűszeres tejföllel és lazackaviárral

Blini

  • Liszt 0.1 kg
  • Sütőpor 1 tk
  • Tojás 1 db
  • Joghurt 0.15 kg
  • Bors
  • Olaj a sütéshez.

Az alapanyagokból egy palacsintatésztát keverünk. A masszát közepesen forró serpenyőben, pici korongokat formázva megsütjük.

Fűszeres tejföl

  • 20%-os tejföl 0.3 kg 
  • Snidling 0.05 kg
  • Petrezselyem 0.05 kg
  • Bazsalikom 0.02 kg
  • Bors

A tejfölt egy tiszta konyharuhával kibélelt szűrőben lecsöpögtetjük egy éjszaka alatt. A sűrű tejfölbe keverjük az összevágott fűszereket. Tálaláskor a blinire kanalazzuk. Szükségünk lesz lazackaviárra, amit a tejfölre helyezünk, és végül friss snidlinggel megszórjuk a csodafinom bliniket.

Köszönöm a segítséget a receptek megálmodásában a zseniális Hódosi Máténak.

Jó étvágyat!

dorkaek_poszt.JPG