Sokat gondolkodtam, milyen ütős recepttel lehetne feldobni ezt a rémes 2020-as szilvesztert, de megvan a megoldás: egy olyan fogást hoztam, amitől eldobjátok az agyatok - ha más nem is, ez durranni fog december utolsó éjjelén! 

oldalas_yt_1.JPG

Lesz benne egy kis ázsiai és dél-amerikai hatás is, hogy ha már nem utazhatunk, legalább gondolatban repüljünk melegebb tájakra. Ananász, szilva, gyömbér és rengeteg fűszer bukkan fel a receptben, szerintem ne hagyjátok ki, ha szerettek sütögetni. És hogy mitől lesz igazán különleges? Winston Churchill kedvenc, füstös ízű whisky-jétől! Csekk a videót és ha elkészítenétek, lejjebb a recept, olvassátok át gondosan, mielőtt nekiálltok. ;) 

Oldalas világjáró köretekkel & whisky-vel

A húshoz

● Oldalas 3kg
● Sárga curry paszta 1ek
● Rózsabors 1g
● Csillagánizs 1g
● Metélőhagyma 2g
● Kakukkfű 2g
● Rozmaring 2 ág
● Gyömbérpor 1g
● Füstölt paprika 1g
● Fokhagymapor 1g
● Chili 1g
● Só 10g
● Bors 2g
● Olívaolaj 1dl
● Barnacukor 3g

A húst pár órára vagy egy éjszakára bepácoljuk az olajban elkevert fűszerekkel, majd egy rövidke szobahőmérsékleten történő pihentetés után 165 fokon 1 óra 40 percig sütjük. A sütőben, ha van ilyen, a süt - gőz funkciót használjátok, ha nincs, akkor egy edényben tegyetek vizet a sütőbe, ez biztositja majd a megfelelő páratartalmat. Amikor sütés után kicsomagoltuk az illatozó oldalasokat, a levét felfogjuk és a husit 205 fokra, 10 percre visszadobjuk, hogy gyönyörűen megpirulhasson.

Köretek - több is lesz!

Sült ananász salsa

● Ananász 1db
● Koriander 1 pici csokor
● Chili 2db
● Cukor 1 csipet

Az ananászt a cukorral megszórjuk, majd 165 fokon, az oldalas mellett 1 óra 30 percig sütjük. Amikor megsült, összevágjuk kisebb darabokra, és durvára vágott chilivel és korianderrel összekeverjük.

vsdvysb.JPG

Ringlószilva kompót

● Ringlószilva 0.5kg
● Citromhéj + leve 1db
● Narancshéj + leve 1db
● Narancsvirág 1g
● Sechuan bors 1g
● Fahéj 1 rúd
● Szerecsendió virág 1g
● Kardamommag 0.5g
● Csillagánizs 1g
● Johnny Walker Black Label 1dl
● Cukor 1kk
● Balzsamecet 1kk
● Víz 2dl

A szilvákat kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk. A narancs és a citrom héját lereszeljük és kifacsarjuk a levüket, majd ezekhez hozzátesszük a fűszereket, a whisky-t és egy pici vizet. Felforraljuk az egészet, majd leszűrjük és a leszűrt léhez adjuk a szilvákat. Újraforraljuk és már le is kapcsoljuk a tűzről. A lében hagyjuk kihűlni a szilvát.

Gyömbéres-fokhagymás burgonya

● Rózsaburgonya, aprószemű 1kg
● Fokhagyma 5 gerezd
● Gyömbér 3g
● Kacsazsír 50g
● Só 6g

A burgonyát cikkekre vágjuk, bedörzsöljük a gyömbéres, fokhagymás, sós kacsazsírral, majd 165 fokon 1 órán át sütjük a husi mellett.

Whisky-s BBQ szósz

● Az oldalas alatt összegyűjtött lé
● Kukoricakeményítő 1ek
● Víz 3ek
● Whisky 1dl

A felfogott levet felforraljuk, a keményítőt hideg vízzel kikeverjük, és folyamatos keverés mellett a szafthoz adjuk. Figyeljük az állagát főzés közben, és BBQ szósz állagúra sűrítjük. Amikor megfelelőnek találjuk, 1 percig forraljuk, majd a tűzről lehúzva a Johhny Walker Black Labelt hozzáöntjük, hogy legyen egy kis huncutság benne.

Jó étvágyat mindenkinek és egy szuper új évet, jövőre hozom az újabb különleges recepteket!

img_8577.jpg