Csillagszórók! A Meseország mindenkié című könyv annyira inspiráló volt számomra, hogy arra gondoltam, az újraindult Kultúrkaja sorozatomban, amelyben mindig egy irodalmi mű adja az ihletet a recepthez, ezúttal ezt a mesekönyvet veszem elő, és ehhez készítek egy mesebeli desszertet, ami akár esküvői torta is lehetne. Királylányoknak vagy királyfiknak is. Akár. ;)

nyito2_1.JPG

A lényege az egésznek egy szuper linzertészta, egy vaníliakrém, és a csodás almarózsák, amikhez csak egy kis kézügyesség kell. Nézzétek meg a videót, és ha kedvet kaptatok, tekerjetek lejjebb a recepthez!

Vaníliás-almás tart

A krémhez:
● 450 ml tej
● 3 db tojássárgája
● 50 ml tejszín
● 45 g keményítő
● 100 g cukor
● 2 rúd vanília vagy 1 kk esszencia 

Tészta :
● 225 g hideg vaj
● 350 g liszt
● 3 tojássárgája
● 100 g porcukor
+
● Piros alma 1.5 kg
● Porcukor 20 g
● Vaj 20 g


A tésztához az alapanyagokat a keverőgépbe tesszük, és addig keverjük, amíg egy morzsalékos tésztát kapunk. Ezután kivesszük a gépből, majd kézzel (jó gyorsan, hogy fel ne melegedjen) összedolgozzuk. A tésztát kinyújtjuk, majd a kivajazott, kilisztezett tart formába simítjuk. A tésztát sütőpapírral lefedjük és lesúlyozzuk (én most épp lencsét használtam, de mást is használhattok), majd 170 fokon 35-40 percig sütjük, lekapjuk a súlyt, és anélkül újabb 10 percig mehet a sütőbe.

A krémhez a tejet és a tejszínt a cukor felével majdnem forrásig melegítjük, eközben a cukrot, a vaníliát, a keményítőt és a tojások sárgáját fehéredésig habosítjuk. Amikor a tej-tejszín kombónk elérte a forrásközeli hőmérsékletet, óvatosan a tojáshoz öntjük, miközben folyamatosan keverjük. Ha túl hirtelen csináljuk, összerántja a tojást, vigyázzatok!

Amikor homogén állagú, szépséges krém kezd összeállni, visszatesszük a tűzre és alacsony hőmérsékleten addig keverjük, amíg ügyesen besűrűsödik. Ezután a kihűlt tésztaformára öntjük és hagyjuk hűlni. Hogy elfoglaljuk magunkat, az almákat félbevágjuk, kimagozzuk egy karalábévájóval és vékony szeletekre vágjuk. Enyhén megcukrozzuk, és a sütőben 5-6 perc alatt meggőzöljuk. Ha nincs gőz funkciótok, akkor az almák alá egy pici vizet tegyetek és 140 fokon fonnyasszátok meg, amíg formázhatóan puha lesz.

Kitaláltátok szerintem, hogy az alma szeletekből lesznek a rózsáink szirmai! Ezeket egymáshoz fogjuk, feltekerjük szépen, ahogy a videóban mutatom, és a vaníliás tartra helyezzük, akár egy virágcsokrot. Megporcukrozzuk, és a sütő grillfunkcióján (230 fokon) 1-2 perc alatt rápirítjuk a cukrot.
Ezután még érdemes egy kicsit hagyni hűlni, de ha kész, jöhet a tálalás és az evés!

Ha ügyesek voltatok, ilyen lesz:

img_8596.jpg

Jó sütögetést mindenkinek és nézzétek meg a korábbi recepteket is, illetve figyeljetek, mert hamarosan jön a következő videó! ;)

Itt megtaláljátok a szilveszteri sertésszüzet lencsesalátával, itt a bárányt kuszkusszal, itt pedig a citrusos lazacomat