A #kultúrkaja sorozatom utolsó epizódjához egy Gabriel García Márquez regényből vettem az ihletet - csőben fogunk zöldségeket sütni, méghozzá brokkolit és cukkinit, de legyetek kreatívak, használjátok, ami épp a konyhában van. Sok sajt, sok zöldség, imádni fogjátok!

gnocchi_nyito_blog.JPG

Először is besamelmártást készítünk, amihez én az egyik korábbi epizódban bemutatott medvehagyma-krémlevesemet használtam a tej helyett, de ti készíthetitek hagyományos módon is vagy más krémlevessel, ha van éppen otthon. A besamelhez a vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és lassú tűzön pirítjuk, óvatosan kevergetve. Amikor már habzik, hozzáadjuk a felmelegített tejet (vagy levest) és gyorsan elkeverjük benne, majd 2 percig forraljuk. Ha késznek érezzük és besűrűsödött, kicsi sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük, ízlés szerint. Ebbe a besamelbe keverjük a mozzarella sajtot és a hegyi sajt (vagy más, karakteres sajt) egy részét, a többi sajtot pedig majd a tetejére reszeljük, tegyétek félre.

A brokkolit blansírozzuk, azaz forró vízben pár percig főzzük, majd jeges vízbe tesszük egy pár percre, hogy megőrizze a harsány zöld színét, a cukkinit pedig felkockázva lepirítjuk, hogy egy kis vizet veszítsen és lepiruljon.

A gnocchihoz megfőzzük vagy meggőzöljük a burgonyákat, összedolgozzuk a liszttel, a tojással és a pestóval, majd formázzuk, ahogy a videóban is mutatom, és végül kifőzzük a brokkoli vizében. Amikor felszínre kerülnek, ki lehet őket szedni.

Ezután egy tálba tesszük a cukkinit, rá a brokkolirózsák, a besamelmártás, és mehet is a 230 fokra előmelegített sütőbe, alsó-felső sütésre, ahol 15 perc alatt összesütjük. A paradicsomokat a tetejére szeljük és további 8 percig sütjük - et voilà! 

Hozzávalók:

A gnocchihoz:
● 175 g burgonya
● 90 g finomliszt
● 1 db tojás 
● 1 ek medvehagyma pesztó (helyettesíthető bármilyen pesztóval)
● 1 ek vaj

A besamelhez:
● 5 g só
● 1 ek liszt
● 0,5 l tej vagy bármilyen híg zöldségkrémleves
● 200 g hegyi sajt vagy bármilyen karakteresebb kemény sajt (fele a besamelbe, fele a tetejére)
● 1 csokor petrezselyem 
● 100 g mozzarella 
● 3 db cukkini 
● 1 fej brokkoli  
● 2 db paradicsom 

Jó étvágyat, Csillagszórók!

kulturkaja_gnocchi_3.jpg