Akik követik a Kultúrkaja sorozatomat, tudják, hogy mindig valamilyen műből inspirálódok a receptjeim kitalálásánál. Ilyen volt a Camparis-vérnarancsos pohárkrém és az Utas és holdvilág, vagy az imádott, szürrealista Dalí és a fordított pizzám esetében, és így lesz most is, hogy előkerült az egyik kedvenc filmem, a Julie & Julia - Két nő, egy recept című, számomra klasszikus. Vagány nők főznek rendíthetetlenül, ami átsegíti őket az élet nehézségein, és azt hiszem, most sokan vannak még így, bezárkózva az otthonukba.
De persze ehhez a csodás recepthez nem kell bezárkózni, jó lesz majd nyáron is, vagy akár télen, amikor egy tálnyi házias életérzésre vágytok és áthívjátok a barátokat is. Mert lesz még ilyen is, szóval készüljetek jó receptekkel, mutassátok meg a tudásotokat a reméljük, nem túl távoli összejöveteleken.
Nekem egy izmos, kapirgálós kis tanyasi tyúkocska jutott a recepthez, amit egy őrségi slow farmon szedtem fel ;) szóval ezzel tényleg kell dolgozni, hogy omlós legyen a húsa. Éppen ezért előbb egy kuktában alaplevet főztem belőle, aztán a húsát lebontva zöldségekkel összesütöttem jófélére. Tehát még egy extra levesetek is lesz belőle! Kb. 1.5 óra főzés kell neki a kuktában, amíg meg nem puhul a tanyasi tyúk, de ez helyettesíthető csirkével, kakassal, kacsával, ha az akad éppen a konyhában, csak figyeljetek a puhulásra. Daraboljátok fel, és az alább található hozzávalókkal főzzétek össze.
Ez a recept egyébként részben maradékmentő megoldás, amihez a vargányás mártogatósomból készítettem egy vadasszerű kiegészítőt, a nyúl alaplevemmel kiegészítve, de ha éppen van egy kis maradék zöldséglevesetek, azt is leturmixolhatjátok, kis mustárral, tejföllel és citromlével, tökéletes lesz, de ha nincs, akkor helyettesíthető a szósz tejföl és tejszín keverékével, amibe ütünk 2 db tojást és 2 evőkanál mustárt teszünk, plusz egy kis sót és borsot ízesítésnek.
Ezután jöhet 180 fokon egy alsó-felső sütés, fedő alatt, 1 óra 45 percig, majd megszórjuk az ételt valami szuper, olvadós sajttal és kb. 5 percig sütjük fedő nélkül.
Leves/Alaplé
● 1 egész tyúk
● 2 db vöröshagyma
● 1 fej fokhagyma
● 1 póréhagyma
● 2 szál újhagyma
● 2 ág kakukkfű
● 1⁄2 pici kelkáposzta
● 2 db sárgarépa
● 5 db csiperke gomba
● 1 ág rozmaring
● 1 g rózsabors
● 1 g fehér bors
● 50 g gyömbér
● 1 pici csokor petrezselyem
● Só
A leszűrt levest a zöldségekkel, és egy kis megmentett, benne főtt husival egyétek, isteni lesz!
Vasedényben sült tanyasi tyúk, zöldségekkel
● Tyúkhús
● 2 db kicsi cukkini
● 1 db vöröshagyma
● 2 db sárgarépa
● 1 db fehérrépa
● 3 db barna csiperke
● 1 ág kakukkfű
● 1 ág rizmaring
● Só
● Bors
● 2 evőkanál olívaolaj
● 5 dkg mangalica szalonna
● 10 dkg hegyi sajt reszelve
● 1 pici csokor petrezselyem
● 1 db chili
● Vörösboros só (elhagyható)
Ha esetleg megcsináltátok a vargánya mártogatóst, és maradt is belőle, akkor turmixoljátok le alaplével, főtt zöldségekkel, 1 citrom levével, 1 evőkanál mustárral, és ebből a vadasos mártásból kb. 200 g-ot keverjetek a tyúkhúshoz, ahogy én is csináltam a videóban.