Akik követik a Kultúrkaja sorozatomat, tudják, hogy mindig valamilyen műből inspirálódok a receptjeim kitalálásánál. Ilyen volt a Camparis-vérnarancsos pohárkrém és az Utas és holdvilág, vagy az imádott, szürrealista Dalí és a fordított pizzám esetében, és így lesz most is, hogy előkerült az egyik kedvenc filmem, a Julie & Julia - Két nő, egy recept című, számomra klasszikus. Vagány nők főznek rendíthetetlenül, ami átsegíti őket az élet nehézségein, és azt hiszem, most sokan vannak még így, bezárkózva az otthonukba.

blog_nyito.JPG

De persze ehhez a csodás recepthez nem kell bezárkózni, jó lesz majd nyáron is, vagy akár télen, amikor egy tálnyi házias életérzésre vágytok és áthívjátok a barátokat is. Mert lesz még ilyen is, szóval készüljetek jó receptekkel, mutassátok meg a tudásotokat a reméljük, nem túl távoli összejöveteleken.    

Nekem egy izmos, kapirgálós kis tanyasi tyúkocska jutott a recepthez, amit egy őrségi slow farmon szedtem fel ;) szóval ezzel tényleg kell dolgozni, hogy omlós legyen a húsa. Éppen ezért előbb egy kuktában alaplevet főztem belőle, aztán a húsát lebontva zöldségekkel összesütöttem jófélére. Tehát még egy extra levesetek is lesz belőle! Kb. 1.5 óra főzés kell neki a kuktában, amíg meg nem puhul a tanyasi tyúk, de ez helyettesíthető csirkével, kakassal, kacsával, ha az akad éppen a konyhában, csak figyeljetek a puhulásra. Daraboljátok fel, és az alább található hozzávalókkal főzzétek össze. 

Ez a recept egyébként részben maradékmentő megoldás, amihez a vargányás mártogatósomból készítettem egy vadasszerű kiegészítőt, a nyúl alaplevemmel kiegészítve, de ha éppen van egy kis maradék zöldséglevesetek, azt is leturmixolhatjátok, kis mustárral, tejföllel és citromlével, tökéletes lesz, de ha nincs, akkor helyettesíthető a szósz tejföl és tejszín keverékével, amibe ütünk 2 db tojást és 2 evőkanál mustárt teszünk, plusz egy kis sót és borsot ízesítésnek.  

Ezután jöhet 180 fokon egy alsó-felső sütés, fedő alatt, 1 óra 45 percig, majd megszórjuk az ételt valami szuper, olvadós sajttal és kb. 5 percig sütjük fedő nélkül. 

kulturkaja_tyuk_1.jpg

Leves/Alaplé

● 1 egész tyúk
● 2 db vöröshagyma
● 1 fej fokhagyma
● 1 póréhagyma
● 2 szál újhagyma
● 2 ág kakukkfű
● 1⁄2 pici kelkáposzta
● 2 db sárgarépa
● 5 db csiperke gomba
● 1 ág rozmaring
● 1 g rózsabors
● 1 g fehér bors
● 50 g gyömbér
● 1 pici csokor petrezselyem
● Só

A leszűrt levest a zöldségekkel, és egy kis megmentett, benne főtt husival egyétek, isteni lesz!

 Vasedényben sült tanyasi tyúk, zöldségekkel

● Tyúkhús

● 2 db kicsi cukkini
● 1 db vöröshagyma
● 2 db sárgarépa
● 1 db fehérrépa
● 3 db barna csiperke
● 1 ág kakukkfű
● 1 ág rizmaring
● Só
● Bors
● 2 evőkanál olívaolaj
● 5 dkg mangalica szalonna
● 10 dkg hegyi sajt reszelve
● 1 pici csokor petrezselyem
● 1 db chili
● Vörösboros só (elhagyható)

Ha esetleg megcsináltátok a vargánya mártogatóst, és maradt is belőle, akkor turmixoljátok le alaplével, főtt zöldségekkel, 1 citrom levével, 1 evőkanál mustárral, és ebből a vadasos mártásból kb. 200 g-ot keverjetek a tyúkhúshoz, ahogy én is csináltam a videóban. 

valami_nyito.JPG