A karantén valahogy mindenkiből előhozza a főzési kedvet és sokan olyannal is megpróbálkoznak, amire eddig nem volt idejük vagy túl macerásnak találták. Ma egy olyan receptet hozok nektek, amiben a kedvenc őrségi termelőimtől hozott alapanyagokat használtam fel. Ez egy nyulas pizza lesz, amit egy nagyon kedves barátnőm, a magára csak netparasztként hivatkozó Kriszta tenyészt egy bajánsenyei slow farmon, de ha valaki érzékeny a nyuszi témára, bármilyen más darált húsból is elkészítheti. 

pizza_yt_nyito_2.JPG

Először a tésztával kezdünk, amihez kelleni fog liszt, víz, cukor, só, élesztő (én por alapút használtam a készlethiány miatt, de ha mázlisták vagytok, a rendes is mehet bele) és olívaolaj. Ezeket jól összedolgozzuk akár géppel, akár kézzel, majd egy tálban lefedve kelesztjük 40 percet. 

A raguhoz készítsük elő a darált húst - én ehhez, ahogy írtam is, egy nyulat használtam, ami tudom, hogy megosztó, de vidéken nagyon népszerű húsféle és egy kis változatosságot hoz a konyhába. Természetesen bárány, borjú, marha vagy sertéshúsból is készíthetitek.

Az apróra vágott vagy lereszelt fokhagymát egy serpenyőben lassú tűzön, kis olívaolajon megpirítgatjuk, hogy kiadja az ízét, majd mehet rá a husika, és ha kifehéredett a sütéstől, rengeteg fűszer. Ami éppen akad a konyhakertben, teraszon frissen, vagy szárítva a polcon. Kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, mind szuper! Miután a hús átsült, én hozzáadtam egy löttyintésnyi rozé pezsgőt vagy lehet helyette egy kis fehérbor is (vagy el is hagyható), majd miután az alkohol elillant, jöhet bele a paradicsomszósz és hagyhatjuk főni egy kicsit. 

Ekkor bekapcsoljuk a sütőt, és előmelegítjük 230 fokra. Ha mostanra megkelt a tészta, egy vékonyan lisztezett felületen kinyújtjuk a tálunk méretére, a tálat (kerek, peremes tepsi vagy kerámia is jó, ha cserépedényetek nincs) kivajazzuk, és az alját kibéleljük isteni sajtokkal. A mozzarella alap, de jöhet mellé más, zamatos sajt is, amit szerettek! Erre jön a ragu, majd jól bebugyoláljuk az egészet, óvatosan rányomkodva a ragura a tésztát és a széleket is eligazítva. Így már mehet a sütőbe 10-12 percre, légkeverésre vagy épp kenyérsütés üzemmódra, ha olyan a sütőtök, mint az enyém. Jó étvágyat!!

pizza_blog_nyito.JPG

A pizzatésztához:
● Liszt - 0,25 kg
● Víz - 150 ml
● Cukor - 1 tk
● Instant élesztő - 5 g (sima 35 g)
● Olívaolaj - 2 ek

A raguhoz és egyebekhez:
● Passzírozott paradicsom - 0,3 dl
● Fokhagyma - 5 gerezd
● Olívaolaj - 3 ek
● Rozmaring - 1 ág
● Bazsalikom - 1 csokor
● Kakukkfű - 4 ág
● Babérlevél - 2 db
● Szárított oregánó - 4 g
● Só ízlés szerint
● Bors ízlés szerint
● Rozé pezsgő - 1 dl
● Tanyasi nyúl - 1 db (vagy fél kg szabadon választott hús)
● Mozzarella sajt - 0,2 kg
● Bármilyen sajt, akár trappista is - 250 g
● Vaj - 50 g (a tálhoz)

pizza_fb_nyito.JPG