Nemrég indult #kultúrkaja sorozatomban olyan recepteket mutatok, amit valamelyik kedvenc művem vagy egy kulturális esemény, hely ihletett. A vargányás mártogatós és a szuper medvehagyma-krémleves után száguldunk tovább, és tavaszra-nyárra egy olyan pohárkrémet hoztam nektek, ami segít a #karantén időszakot is feldobni. Az inspirációt ezúttal egy szívemnek nagyon kedves regény, Szerb Antal Utas és holdvilág című könyve ihlette. Egyiket se hagyjátok ki!

campari_nyito_blog.jpg

Először is egy linzertészta-morzsával kezdünk, amihez a lisztbe dobjuk a tojást, a csipet sót, a jeges vizet és belereszeljük a hideg vajat. Egy kicsit a mélyhűtőbe is tehetitek előtte, hogy igazán hideg legyen. Ha van keverőgépetek, az még szuperebb, mert a kezetek nem olvasztja meg a vajat. Aztán a nagy keverés közben mehet bele a kurkuma és a gyömbér is (lehet mindkettő frissen reszelt). Amikor szépen összeállt, egy fóliába tekerjük és a mélyhűtőbe tesszük, hogy megdermedjen, mert le kell majd reszelni a morzsához. Egyfolytában reszelünk ebben a receptben!   

A krémhez a tojásokat szétválasztjuk és csak a sárgáját használjuk, a fehérjéből majd lehet egy kis rántotta másnap, úgy az alakkímélő. A tejet felrakjuk a vanília aromával és a fahéjrúddal főni, közben pedig a tojások sárgáját habosra kikeverjük a kristálycukorral. Eközben a zselatinlapokat jeges vízbe áztatjuk, hiszen ettől fog összeállni szépséges krémmé a desszertünk. Amikor a tej majdnem felforrt, kivesszük belőle a fahéjat és apránként - úgynevezett hőkiegyenlítéssel - hozzáadunk a forró tejből a tojásokhoz. Majd az egészet visszaöntjük a lábosba és addig kevergetjük, amíg be nem húz a krém, tehát amíg el nem kezd sűrűsödni.

Amint elkezd sűrűsödni hozzáadjuk a zselatinlapokat, amiket alaposan kinyomkodunk kézzel, majd további pár percig kavargatjuk. Ezután pohárba vagy poharakba töltjük és hűtőben tesszük, hogy megdermedjen. A szép rétegeket úgy érjük el, hogy mindig hagyjuk a pohárban megdermedni a krémet.

Itt esünk neki az áfonyaszósznak! Összefőzzük a friss áfonyát az áfonyalével, citromot facsarunk bele, és hagyjuk, hogy egy jó kis ragacsos szósz készüljön. Míg fődögél, kikapjuk a tésztát a hűtőből, lereszeljük villámgyorsan és egy sütőpapírra kiterítve a reszeléket 180 fokon kb. 15 percet sütjük. És itt jön az alkohol, amire mindenki várt! A naranccsal, vérnaranccsal és a Camparival egy kis citromlével chutney-t készítünk - addig főzzük a mixünket, amíg jól összeáll.   

Hozzávalók

A linzermorzsához:

● Liszt 200 g
● Vaj 125 g
● 1 db tojás
● Só 1 csipet
● Jeges víz 1 ek
● Kurkumapor 1 g
● Reszelt gyömbér 1 g

A vaníliakrémhez:

● Tojássárgája 6 db
● Cukor 100 g 
● Keményítő 30 g
● Tej 375 ml
● Fahéj 1 rúd
● Vaníliakivonat 1 ek
● Zselatinlap 5 db

Az áfonyaszószhoz:

● Áfonya 0,2 kg
● Áfonyalé 2 dl
● Citromlé 0,5 dl

A chutney-hoz:

● Narancs felkockázva 3 db
● Vérnarancs felkockázva 2 db
● Campari 2 dl
● Citromlé 0,5 dl

Jó étvágyat és szuper egészséget mindenkinek!

campari_kaja.jpg