Olyan recepetet hozok nektek, ami talán nem túl gyakori itthon, hiszen sajnos elég kevesen készítenek bárányhúst, de ha van kedvetek kipróbálni, felejthetetlen élményben lesz részetek, azt garantálom. Omlós, pihe-puha, különleges, de abszolút imádnivaló ízvilágú bárányhusi - a közelgő húsvétra szépen be lehet gyakorolni - és egy gyors, könnyű, színpompás, keleties, édeskés kuszkusz lesz a menünk! 

cover_barany.jpg

Az egyik legfontosabb dolog a bárány készítésénél a megfelelő hőmérséklet elérése lesz, amivel nekem egész könnyű dolgom volt, hiszen az Electrolux sütőmhöz jár egy kis kötőtűszerű pálcika, amit a húsba tűzve tudom, mikor érte el a megfelelő hőmérsékletet, de ne aggódjatok, azoknak is adok tippet, akik másfajta sütővel sütögetnének bárányt! A bárányborda megtisztítását egy zsinórral végeztem, amit nézzetek meg a videóban, a legmenőbb éttermekben is így csinálják, persze nagyobb gyakorlattal, és még gyorsabban, mint én. 

Ha ez megvan, egy forró serpneyőben a faggyús részével lefelé elkezdjük lepirítani, hogy kisüljön a zsírja és szép kéreg képződjön rajta körben. Dobjatok mellé egy kis kakukkfüvet és oregánót, fokhagymát, és hadd piruljon! Míg ez készül, csapjunk bele a kuszkusz készítésébe. A kuszkusz lényege, hogy egységnyi kuszkuszhoz egységnyi víz dukál, ezt forraljátok fel, öntsétek le vele a kuszkuszt és fedjétek le, hadd fődögéljen magában.

A bárány közben már kezd szépségesre pirulni, ha ügyesek vagytok, úgyhogy tegyetek is a serpenyőbe egy kis ízletes vajat, ami miután összeolvadt az olajjal, készen áll arra, hogy a báránykát rotírozzátok, azaz meglocsolgassátok ezzel a forró zsíradékkal, hogy jól átjárják az ízek és még süljön is közben. 

Akinek van maghőmérője a sütőhöz, azzal tegye be most a husikát (55 fokig húzódjon ki), akinek nincs, az a körbesütés után a sütőben 145 fokon kb. 10-12 percig süsse a bárányt - ha kivettétetek, mindenképpen pihentessétek pár percet, ahogy a steakeket is. 

A sütés közben elkészítjük a kuszkuszunkat! Aszalt meggy, mangó, áfonya és kajszibarack kerül majd bele, de azt tegyetek bele, amihez kedvetek van és épp van otthon vagy könnyen beszerezhető. Megy még a kuszkuszba egy kis olívaolaj, hogy ne tapajon össze, petrezselyem, menta, egy lime, egy citrom és egy narancs leve, kis kurkuma és cayenne bors, és a végén még egy kis pirított mandulapehely is, hogy még izgalmasabb legyen. Utóbbit egy felforrósított serpenyőben vagy a sütőben kis grillezéssel is meg tudtok csinálni. A tálaláshoz extra tippeket adok még a videóban! Jó étvágyat! ;)

Alapanyagok 3-4 személyre 

● Báránygerinc - 1 kg
● Vaj - 50 g
● Kakukkfű - 2 ág
● Oregánó - 2 ág
● Fokhagyma - 3 gerezd
● Kuszkusz - 250 g
● Víz - 250 ml
● Aszalt kajszi - 50 g
● Aszalt meggy - 50 g
● Aszalt vörösáfonya 50g
● Aszalt mango - 50 g
● Olívaolaj - 1 dl
● 1 db lime leve
● 1 db citrom leve
● 1 db narancs leve
● Szeletelt mandula 100g
● Petrezselyem - 1 csokor
● Menta - 1 ág
● Kurkuma por 1⁄2 kiskanál
● Cayenne bors késhegynyi
● Só
● Bors

barany_index.jpg