Varázslat következik, amihez több dolog is készül majd - higgyétek el, megéri nekiállni! A kacsaburger tud olyan finom lenni, mint a marhahúsos, mégis egy kicsit különlegesebb, hogy a cheddar sajtos-töpörtyűs-uborkás szószról és a vörösboros hagymalekvárról ne is beszéljek. Kezdjünk is neki!

cover_kacsaburger.jpg

A briós bucikkal kezdünk! Ehhez lisztet, cukrot, vajat, majd tejet és élesztőt használunk - ezt összedolgozzuk kézzel vagy géppel, majd megformázzuk, 40 percig kelesztjük, hogy csinosak legyenek. Amíg a labdácskák pihennek, elővesszük a kacsamellet. 

Két darab kacsamellre lesz szükségetek a húspogácsához, amin pont annyi zsír van, hogy pótolja a faggyút. Ehhez két gerezd fokhagymát is dobunk a darálóba, majd ha kész, adunk hozzá sót, borsot, kakukkfüvet ízesítésként. Ezután egy lábost és egy serpenyőt is érdemes előkapni, hiszen amíg kel a tészta, megcsináljuk a cheddar szószt. Egy félbe vágott fokhagymával dörzsöljétek át a serpenyő alját és mehet bele a tejszín!

Közben egy másik láboskában készül a hagymalekvár, amihez olívaolaj, egészen vékonyra vágott lilahagyma szeletek, rizsecet, vörösbor és szintén egy pici kakukkfű fog kelleni. Míg a hagyma fő a lábosban, a tejszínhez hozzáadhatjátok a cheddar sajtot, hogy megolvadjon, megszínezzük kurkumával és cayenne borsot is teszünk bele. Hogy legyen egy kis izgalmas textúrája a szósznak, beledobunk apróra vágott csemege uborkát és kacsa tepertőt. 

Eközben már megkeltek a bucik, remélhetőleg nálatok is, úgyhogy egy kis tojássárgája, szezámmag és vörösboros só is kerül a tetejükre (vagy amit szeretnétek) és mehetnek a sütőbe - 185 fokon 15 percig sülnek, ha pedig kész vannak, pihenjenek egy kicsit. Közben egy új serpenyőben, amiben a húspogácsákat sütjük majd, megsütünk pár szelet szalonnát ropogósra, de bedobhattok mellé egy fél fej fokhagymát is, keresztbe vágva.

A szalonnaszeleteket kapjátok ki, ha kész vannak, ez is a buciba kerül! Formázzátok meg a húspogácsákat és mehetnek a forró serpenyőbe, 2-2 percre mindkét oldal, hogy még rózsaszín maradjon a közepe. Pihentessétek ezt is egy pár percet, majd ha minden megvan, jöhet az összeállítás! Hagymalekvár, egy kis zöld, kacsapogácsa, cheddar szósz, szalonna, és a buci teteje! Jó étvágyat! ;)

Hozzávalók: 

A hús és tartozékai:

● kacsamell 0,6 kg
● kakukkfű 3 g
● só
● bors
● vöröshagyma 1 db
● fokhagyma 1 fej
● vörös cheddar sajt 100 g
● kurkuma 1 g
● cayenne bors 1 g
● lilahagyma 5 db
● vörösbor 2 dl
● rizsecet 10 g
● cukor 5 g
● csemege uborka 30 g
● bacon 100 g
● vörösboros só 1 g
● kacsatepertő 100 g

A brióshoz:

● 250 g liszt
● 25 g vaj
● 25 g porcukor
● 10 g élesztő
● 2.5 g só
● 125 g tej
● 1 db tojás sárgája + 1 még egy kenéshez
● szezámmag 50 g