Azt hiszem, Norbi nagy port kavart szavai nélkül is mindenki érzi, hogy januárban egy kicsit vissza kell venni a karácsonyi habzsi-dőzsi után. Szóval az alakkímélés jegyében egy elég szuper kis receptet hoztam nektek: gőzölünk és párolunk megállás nélkül!!!

mark_foz_thumbnail_1.jpg

És hogy mit? Egy csodás lazacot készítünk ma, színes gyökérzöldségekkel, amelyek télen is tökéletes aktuálisak, isteniek, roppanósak, gyorsan készen vannak és gyönyörűen mutatnak a tányéron. Mellé pedig egy kis huncutságot is készítettem, hogy még zamatosabb legyen a fogás, ez pedig nem más, mint egy vajas-citrusos-mézes mártás. 

A legfontosabb az egész receptben az időzítés! A lazacnak, a gyökérzöldségeknek és a kis extraként hozzáadott borsóhéjnak mind ugyanazon a hőmérsékleten, de eltérő ideig kell puhulnia. Először a felkockázott zellerrel, karalábéval és fehérrépával kezdünk, amit megsózunk és borsozunk, olívaolajjal kicsit meglocsolunk, majd egy kis rozé bort és narancsos citromlevet öntünk alá a pároláshoz - ezt a kis egyveleget 100 fokon gőzüljük 15 percig. 

Eközben a lazacfilét egy másik tálba helyezve sózom, borsozom, majd mellé helyezem a bébirépákat és meglocsolom szintén egy kis olajjal, borral, narancslével. Fokhagymát és kakukkfüvet teszek mellé, és lassan mehet is a sütőbe. Nekem van egy nagyon speckó eszközöm az Electrolux sütőmön, a maghőmérő, ami segít tökéletesre készíteni például a lazacomat, de fogok még nektek bárányt is készíteni ezzel a szuper kis eszközzel.

Maghőmérővel úgy készítsétek, hogy beszúrjátok szépen a lazacba, és akkor lesz tökéletes, ha 60 fokos a belseje - az utolsó 10 fokra tegyétek be a zöldségek mellé a megsózott, borsozott borsóhéjakat puhulni. Ha pedig nincs maghőmérő, akkor sincs gond: 120 fokon egy pici vízzel együtt kb. 12-14 percig süssétek a lazacot, és kb. 6-7 percig pihentessétek utána. A borsót csak az utolsó 2-3 percre dobjátok be a lazac melletti vízbe.

És hát nem bírtam ki, hogy ne legyen benne egy kis csavar! A zöldségek párolólevét redukálva egy pici vajjal és mézzel isteni mártást is készítettem. Akkor jó, mikor kicsit besűrűsödött - csak egy kicsit locsoljátok meg vele a lazacot, és kész is. Pár extra kalória, de mekkora ízbbomba.  

mark_lazac.jpg

Hozzávalók:

lazac filé - 0,5 kg

narancs - 2 db

citrom - 2 db

fehérrépa - 2 db, felkockázva

zellergumó - 2 db, felkockázva

karalábé - 1 db, felkockázva

bébirépa - 150 g

borsóhéj - 50 g

rozé bor - 2 dl

méz - 2 evőkanál

olíva olaj - 0,1 dl

só, bors ízlés szerint

 

Jó étvágyat mindenkinek és jó gőzölgetést!