Kép: VDL Cosmetics

  1. Azt talán már talán mindenki tudja, hogy összesen ötféle bőrtípust különböztetünk meg – normál, zsíros, száraz, kombinált és érzékeny (utóbbi nem igazán külön típus, de sokan annak veszik). És ahogy változnak az évszakok, vagy ahogy érik a bőr, attól függően érezheted, hogy másra van szüksége. Irtó nehéz kiigazodni rajta, igaz?! Amivel nem nagyon nyúlhatsz mellé, az egy kímélő arctej vagy hab, ami nem szárít – még ha nincs is érzékeny bőröd, inkább legyél vele jó fej. Az arctisztító szappanok között is találni jókat, de keress kifejezetten a bőrtípusodhoz illőt – a sima szappant tartogasd vészhelyzetre, mert simán tönkreteheti a gondos arcápolási munkád. 
  2. Ezután jöhet egy micellás víz, ami leszedi a maradék sminket is pikk-pakk, és előkészíti a krémezésre a bőrt. Ebből is találsz érzékeny bőrre valót, és nem véletlen, hogy a modellek imádják, mert minden sminket lehoz erőlködés nélkül. Amit tudnod kell, hogy eleve azért találták ki ezt a micellás dolgot, hogy a tartályhajókból a tengerre kifolyt olajat összegyűjtsék vele – naná, hogy szárít! Úgyhogy, ha használod, mindig kövesse hidratálás, lásd a következő pontot…
  3. Fontos, hogy mindig arctisztítás után ápold a bőröd, mikor még szinte nedves. Este például, fürdés után nagyon szuperül felpuhul, és így jól beszívódnak a hatóanyagok. Egyszerű: a legkönnyebb anyagtól haladj a legnehezebb felé – tonik, permet, esszencia, szérum, hidratáló. A tonikok Európában szerencsére tonik néven futnak, de az ázsiai országokban mist (permet), skin balancer (bőr kiegyensúlyozó), water (víz) és még számtalan néven ismertek (hallottam már sorbet-ról is…) Olvass utána, mire jó, ha kipróbálnál egy külföldi márkát. Ha nem tudod, milyet válassz, az mindenképp jó tanács, hogy ne legyen alkoholos. A lényeg, hogy vattával vidd fel, a nyaktól indulva felfelé tartó, finom mozdulatokkal – segít minden maradék szennyeződéstől megszabadulni, és előkészíti a bőrt a hidratálásra. Innentől pedig mindenhez használd az ujjbegyeidet!
  4. Esténként a tonizálás és hidratálás közé egy jó esszenciát vagy szérumot is beépíthetsz. Ezt olyan bónuszpontként írom ide, mert kevesen hódolnak neki, de ha mégis kipróbálnád, itt van néhány fontos dolog! Az esszenciák kevésbé nehezek és általában egy dologra fókuszálnak: összehúzzák a pórusokat, ragyogóvá teszik a bőrt, vagy épp regenerálnak. Ezután jöhet a szérum, ami szintén egy célra szolgál, de koncentráltabb, mint az esszencia, ezért drágább is: a hidratáló vagy az antioxidánsokkal teli szérum mindenkinek beválik, a revitalizáló akkor szuper, ha kicsit enerváltnak érzed magad, a fiatalító pedig értelemszerűen érett bőrre tökéletes.
  5. Hidratálás! Nappalra egy könnyebb (például a rettentően hangzó, de nagyon trendi csigásat), éjszakára pedig, főleg télen, nehezebb, zsírosabb krémet is használhatsz. De elmúltak már az idők, amikor csak a krém létezett! Most már itt van az emulzió vagy a gél (könnyűek, így könnyen zsírosodó bőrre bármikor bevethetőek), de az olaj is (extrán száraz bőrre, inkább este), ha az jobban tetszik, és van mindenből illatmentes opció is (érzékeny bőrre, de bárkinek szuper). A lényeg, hogy ezek tartják bent a nedvességet, ettől lesz élettel teli az arcod. Itt is dolgozz lágy, felfelé tartó mozdulatokkal - ez egyébként általánosan érvényes, hiszen ráncok ellen dolgozunk! És hogy kik találták ki ezeket a golyócskákba zárt krémet (szerintük kapszulák)? Naná, hogy a koreaiak!
  6. A krémezés ugyan baromira fontos dolog, de semmi értelme elhalt hámsejteket hidratálni, ráadásul könnyen pattanásokat idézhet elő. Szóval érzékenyebb bőrön hetente egyszer, zsírosabb bőrön akár kétszer is lehet egy héten peeling géleket/hámlasztókat alkalmazni. A koreaiak is erre esküsznek, mert állítólag sokkal gyengédebb, mint a bőrradír, csak találd meg a bőrödhöz illőt. Az arctisztítás után felpuhult, enyhén nedves bőrre kend fel, hagyd hatni kicsit, majd óvatos, körkörös mozdulatokkal segíts hatni neki – semmi dörzsike. Akkor jó, ha utána nem érzed, hogy extrán kiszáradt volna a bőröd.
  7. Egy jó alapozótól olyan lesz a bőröd, mintha kicsattanna, főleg, ha odafigyelsz az arcápolásra! ;) MINDEN alapozás előtt, illetve ha nem alapozol, akkor is, hidratálj reggel és este. Hidd el, minél kicsattanóbb a kis pofid sminkelés előtt, annál ragyogóbb leszel. Ha viszont fáradt a bőröd, az alapos hidratálás után egy könnyű, színezett krémmel, esetleg BB-krémmel jobban jársz, mint a nehéz alapozókkal és púderekkel. Legyen egy ilyen a tarsolyodban! És ilyenkor mellőzd az erős szemöldökrajzolást vagy az intenzív sminkelést – maradj a puha, finom részleteknél.
  8. Barnábbnak látszanál? Egy tipp tavaszra, amikor már mindenki érzi, hogy igénylik a ruhái a napszítta bőrt: ha barnító púdert használsz (nem csillámosat), akkor egy kabuki ecsettel vagy egy hasonlóan hosszú szőrű, nagyobb fejűvel vegyél fel egy kicsit a púderből, a kézfejeden ütögesd le a felesleget egy-két finom mozdulattal, majd az orcák alatt, a homlokod szélein, az állkapocs vonalán barníts, de ne erősen. És ami a lényeg, sose felejts el utána pirosítani, Drágám – önmagában a barnító hatása uncsi és kicsit élettelen, egy szép pírral viszont ütős lesz.
  9. A plusz jó tanácsom az, bár ez biztos magától értetődő, hogy az arcotokhoz mindig csak tiszta kézzel érjetek – és csak akkor, ha szükséges. Tehát mondjuk arcmosáskor, krémezéskor oké, de olvasás, telefonálás közben nem kell matatni és kaparászni! ;)
Szerencsére a pasiknak is egyre több lehetősége van bőrápolás témában, és szerintem nagyon fontos is odafigyelni ilyenekre. Akik vonakodva shoppingolnak arcápoló termékeket, azoknak azt üzenem, apró dolgok ezek, de hálás lesz a bőrötök, higgyétek el!